|
wiek |
| Autor |
Wiadomość |
KasiaOpolskie
|
Wysłany: 2007-12-02, 20:57 wiek
|
|
|
witajcie!mam16 lat na wakacje chciala bym wyjechac za granice(bede miala wtedy17lat) i podjac jakas prace wraz z moim chlopakiem.nie4 jestem zorientowana wiec chciala bym sie spytac kogos kto cos wiecej wie na ten temat czy mozna pracowac w takim wieku za granica jesli tak to w jakich krajach i czy sa wtedy ograniczone godziny pracy lub czy mniej sie zarabia od osob pelnoletnich? Prosze o odpowiedzi i z gory dziekuje za pomoc.Pozrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez KasiaOpolskie 2007-12-02, 20:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
beatadrz
|
Wysłany: 2008-01-07, 14:06
|
|
|
Witam. Masz świetny pomysł i żałuję, że ja nie ruszyłam w świat mając tyle lat co ty. Musisz sobie zadać tylko jedno pytanie co jest ważniejsze zarobek czy przygoda.
Bo jeśli chcesz podejść do tego tzw. poważnie i przede wszystkim zarobić to:
-To forum jest super, ale nie znajdziesz tu wielu informacji o Irlandii. Polecam najbardziej znane: gazeta.ie a tu jest to, na którym bywam najczęściej tuam.pl ale ostrzegam, że jest to lokalny portal małej miejscowości pod Galway. Niemniej znajdziesz tu dużo informacji i chętnych ludzi do udzielania wszelkich informacji. A to jest stronka organizacji udzielającej informacji za darmo i wszystkim, wiele dokumentów jest w j.polskim: Citizen Information Centre
-Oczywiście zatrudniają w Irlandii niepełnoletnich. Mogą wtedy zapłacić trochę mniej: "Pracownikowi poniżej 18 roku życia przysługuje wynagrodzenie w wysokości €6.06 za godzinę (czyli 70% minimalnego wynagrodzenia)" W nowym roku 2008 mogła a stawka ulec zmianie, wzrosnąć. - a tu link do stronki o wynagrodzeniu: wynagrodzenie w Irlandii
-Problem polega jednak na tym, że studenci w Irlandii kończą rok szkolny miesiąc wcześniej niż w Polsce i oni zajmują wszystkie etaty wakacyjne. Już od maja sporo z nich zaczyna pracę, dlatego ZAWSZE odradzam przyjazd do pracy na wakacje do Irlandii. Choć oczywiście istnieje szansa np. w hotelarstwie. Na Twoim miejscu pracy zaczęłabym szukać przed wyjazdem, ale nie przez agencje a w internecie. Znajdź hotele i wysyłaj i emailem swoje CV. Tak czy owak wszystko zależy od ciebie (Twojego szczęścia) i angielskiego. Innym sposobem jest wejście na strony największych marketów i poprzez nie wysłanie swojego CV z informacją kiedy przylatujesz do Irlandii i jak można się z Tobą skontaktować. Nazwy supermarketów:
-Dunnes stores i z lewej kolumny klikasz na Current vacancies (nie udało mi się wkleić tak by od razu wchodziła z linka) i dalej wpisujesz pozycję jakiej szukasz lub bez wpisywania kliknij OK -wyskoczy wszystko.
-Inne: Tesco
-Jest jeszcze Super Valu ale na ich stronkach nie ma opcji wyszukiwania miejsc zatrudnienia.
Poza tym nawet jeśli nie ma ofert to nie znaczy, że tak jest. Po prostu tych najprostszych miejsc pracy mogą nie umieścić. Dość często zatrudniają na nocnych zmianach przy wykładaniu towarów na pólkach i często zatrudniają Polaków ze słabym angielskim. Na dziennej zmianie musisz rozmawiać z klientami, stąd sama rozumiesz. Często zatrudniają do Deli -praca z ciepłym lub zimnym jedzeniem na wynos.
Jeszcze inną opcją dla władających znośnie angielskim jest praca w kelnerki. Ale to musisz załatwiać na miejscu.
To oczywiście nie jest wszystko ale i tak już dużo. Wchodź na stronki polaków w Irlandii -a jest i sporo i szukaj. Przede wszystkim życzę Tobie i innym Powodzenia.
Ps. Irlandia to kraina deszczowców! Musicie to wiedzieć. |
|
|
|
 |
emax2
|
Wysłany: 2008-05-12, 17:49
|
|
|
| Hmm a mam pytanie jak wyglada w tego rocznych wakacjach praca w irlandii ?? tzn czy jezeli mam 17 lat to czy sobie poradze i czy znajde i czy da sie zarobic tam w ciagu 3 miesiecy ponad 3000 e ?? jak tak to bylo by fajnie prosze o odp na gg 3457155 |
| Ostatnio zmieniony przez emax2 2008-05-12, 17:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
beatadrz
|
Wysłany: 2008-05-12, 18:36
|
|
|
| emax2 napisał/a: | | Hmm a mam pytanie jak wyglada w tego rocznych wakacjach praca w irlandii ?? tzn czy jezeli mam 17 lat to czy sobie poradze i czy znajde i czy da sie zarobic tam w ciagu 3 miesiecy ponad 3000 e ?? jak tak to bylo by fajnie prosze o odp na gg 3457155 |
Zacznijmy od podstaw. Nie przeczytałeś mojej wypowiedzi powyżej. Po co więc mam odpowiadać po dwa razy na te same pytania?
W tym roku i w poprzednim sytuacja wyglądała podobnie. Wszystkie informacje znajdziesz powyżej. Nic dodać nic ująć. Minimalna stawka za godzinę to €8.65. Niewykształconym w zawodzie i niepełnoletnim mogą zapłacić trochę mniej.
Życzę powodzenia |
|
|
|
 |
emax2
|
Wysłany: 2008-05-12, 20:23
|
|
|
| Hmm przeczytalem ten post :] ale nie pisalo tam czy mozna zarobic ponad 3 tys euro w 3 miesiace :] i bardziej mi zalezy na odp od strony podworkowej :/ tzn czy np jest szukana taka drobna pomoc np w koszeniu trawy, czyszczeniu basenu, wyprowadzanie psow :] wydaje sie to smieszne ale moze cos takiego istnieje :] jezeli Pan(i) pisala o tym to przepraszam :( juz sie nie bede wypowiadal wiecej, ale interesuje mnie to tzn najbardziej to pieniadze :] nie zrobie dla nich wszystkiego ale napewno wiele :] bo chce po powrocie kupic aparat i obiektyw i zaczac na powaznie moja przygode z fotografia :] a to ogolnie jest straszny wydatek :/ w polsce po 3 miesiacach pracy nie mialbym na samo body :/ a tak irlandia mam nadzieje ze da mi takowa szanse spelnienia moich marzen :] hmm dlatego przepraszam jezeli czegos niedoczytalem :/ intencjie mam naprawde dobre :] jezeli chce Pan(i) porozmawiac ... bardziej szczegolowo i tak na spokojnie to moje gg3457155 lub tez email m.a.x.d@wp.pl |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 2 razy Wiek: 22 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 193 Skąd: Piła/Poznań
|
Wysłany: 2008-05-12, 20:40
|
|
|
pracować możesz jak najbardziej jako kosiarz trawników czy wyprowadzacz psów ale czy zarobisz tyle ile chcesz? Nie sądze. Musisz sobie policzyć koszty utrzymania. Wynajem pokoju/mieszkania i jedzenie itp itd. Mając 17 będzie Ci ciężko (ale nie niewykonalnie) no ale nikt nie powiedzial, że będzie łatwo.
ps. Też kupiłem cyfraka za zarobione za granicą pieniądze : ) |
_________________ Oferty pracy za granica . Polskie placówki zagraniczne . Praca w Holandii |
|
|
|
 |
emax2
|
Wysłany: 2008-05-12, 23:33
|
|
|
| :] a jesli dodam ze jade tam do siostry wiec ogolnie dach nad glowa itp bedzie :] i ta prace np koszenie mialem namysli jako dodatkowa :] nie mam zamiaru tam jechac na wakacjie lecz naserio zarobic :] moj angielski jest sredni baaardzo duzo rozumiem ale samemu powiedziec to juz tak jakos gorzej :/ nie wiem czemu taka blokada :/ ale mam nadzieje ze tam ja szybko przelamie :] a poniewaz wiem ze bede zarabial pewnie minimum minimum i bede mial mniej godzin pracy to chcialbym tez wlasnie taka dorywcza prace :] nom wiec jezeli taka mozliwosc bedzie istniec to super :] tylko pyt czy pozostaje mi tylko i wylacznie chodzenie od drzwi do drzwi czy jest jakis inny bardziej efektowny pomysl :] :] mam tez problem z moim CV tzn nie mam zadnego doswiadczenia jeszcze nigdy nie pracowalem no chyba ze u taty w pracy :] ale to taka praca dla rodziny :] jestem chetny i otwarty na wszelaka prace i nie boje sie ze tak powiem pracowac ale musze wiedziec ze sie oplaca dlatego nie szukam pracy w polsce bo za granica mi sie to bardziej oplaca :] tzn mam taka nadzieje :] mam nadzieje ze sie nie rozczaruje :] jak sa jakies propozycje odnosnie CV to z mila checia kazda dobra i zyczliwa pomoc przyjme z otwartymi rekami :] |
|
|
|
 |
beatadrz
|
Wysłany: 2008-05-15, 10:40
|
|
|
Hej, podoba mi się Twoje podejście. Sprawdź ceny w różnych krajach zanim kupisz aparat, bo przykładowo w Irlandii widziałam super Olimpusa z dwoma obiektywami jakiś nowszy model, dużo tańszy niż w Polsce.
Jeśli masz szczęście no i rozum -to dasz radę zarobić. Ale nich Twoja siostra już teraz szuka Ci pracy np. na myjni samochodowej. Jeśli jeszcze tego nie potrafisz, to zaciągnij kogoś z autem i się naucz. To jest super pomysł na pracę. Koszenie trawy w Irlandii to też ekstra pomysł, ale w tym wypadku musisz mieć własny sprzęt i pochodzić od domu do domu zostawiając ludziom informacje z nr tel, lub ogłosić się gdzieś np. na tablicy w sklepie.
Chętnie Ci jeszcze jakoś pomogę, tylko proszę pisz na innym portalu. Znajdź mnie na [spam] mam nicka beatadrz i zaglądam tam prawie co dzień.
Przede wszystkim napisz w jakim regionie zamieszkasz.
I cóż CV jest niezbędne. Zacznij je rozsyłać do sklepów, stacji benzynowych (np. myjnie) itd przed przyjazdem.
Trzymam kciuki
Pozdrowienia z zielonej i wreszcie słonecznej wyspy |
| |
|
|
|
 |
|
|