|
Dokumenty potrzebne przy wyjeździe |
| Autor |
Wiadomość |
bodo
|
Wysłany: 2007-02-22, 11:19 Dokumenty potrzebne przy wyjeździe
|
|
|
| mam takie pytanie, czy przy wyjeździe do anglii konieczny jest paszport czy wystarczy mieć jedynie dowód osobisty? prosiłbym też o wymienienie innych dokumentów niezbędnych przy wyjeździe. z góry dziękuję |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 291 Skąd: Piła/Poznań
|
Wysłany: 2007-02-22, 11:37
|
|
|
| z tego co pamiętam mój paszport był sprawdzany podczas wylotu i powrotu z Anglii do Polski, także jeśli posiadasz takowy i aktualny to lepiej weź go ze sobą. Co do innych dokumentów to chyba nie ma dokumentów, które musisz mieć aby do Anglii się dostać. |
_________________ Oferty pracy za granica . Polskie placówki zagraniczne . Praca w Holandii |
|
|
|
 |
bodo
|
Wysłany: 2007-02-22, 11:38
|
|
|
no właśnie o to chodzi że nie mam a wyjazd wypadł mi nagle i nie zdąże do tego czasu wyrobić a nie wiem czy na sam dowód mnie wpuszczą.. |
|
|
|
 |
Eliss
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 05 Mar 2007 Posty: 28 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2007-03-05, 13:30
|
|
|
| Oczywiscie ,ze wystarczy sam dowod osobisty ludzie w unii jestesmy od 3 lat |
_________________ Nie ma takiej dobrej rady, której nie można by obrócić na swoją zgubę..........
Pozdrowienia z Londynu |
|
|
|
 |
mała_mi
Pomogła: 2 razy Wiek: 27 Dołączyła: 09 Paź 2006 Posty: 10 Skąd: Winchester UK
|
Wysłany: 2007-05-20, 15:48
|
|
|
| dowód osobisty -oczywiście ale tylko ten nowy :) pozdro |
|
|
|
 |
Eliss
|
Wysłany: 2007-05-21, 09:53
|
|
|
| do konca grudnia stary dowod (ksiazeczkowy) mozna jeszcze uzywac. |
_________________ Nie ma takiej dobrej rady, której nie można by obrócić na swoją zgubę..........
Pozdrowienia z Londynu |
|
|
|
 |
mała_mi
|
Wysłany: 2007-05-21, 19:42
|
|
|
| hahahaha to życzę szczęścia i potem nerw i zawracania się do do domu po NOWY dowód ew. paszport .... |
|
|
|
 |
Eliss
|
Wysłany: 2007-05-22, 17:49
|
|
|
| nie pisz bzdur bo dzwonilam do konsulatu i pytalam............................jezeli ktos bedzie lecial na stary dowod do 30 grudnia to jak najbardziej bedzie on respektowany |
Pozdrowienia z Londynu |
|
|
|
 |
mała_mi
|
Wysłany: 2007-05-22, 18:28
|
|
|
po pierwsze nie życze sobie takiego tonu na forum w stosunku do mojej skromnej osoby , po drugie nie napisałaś do którego roku w grudniu, a po trzecie może dzwoniłaś do konsulatu Kazachstanu , bo o tym też nic nie ma ?
Może i się da przejechać ew przelecieć do UK mając stary dowód ,ale ciekawe jak potem wyjedziesz (jeśli pisząc grudzień miałaś na myśli tego roku) na starym dowodzie i wyjdziesz później , lepiej jest nie ryzykować ot co . Chociaż ludzie którzy mają stare dowody mają już po 40 tce więc może im nie wyjść jesli chodzi o prace i moga jeszcze zdążyć wrócić do kraju :) |
| Ostatnio zmieniony przez mała_mi 2007-05-22, 18:40, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Eliss
|
Wysłany: 2007-05-23, 12:57
|
|
|
Piszac do konca Grudnia to jasne ze tego roku - przeciez gdyby chodzilo o inny rok to ujelabym go w poscie . Jak pisze,ze dzwonilam do konsulatu to nie ma roznicy, do ktorego jestesmy w dziale Anglia wiec nie trudno sie domyslic. | Cytat: | zgodnie z art.2 ustawy ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o zmianie ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych oraz ustawy o działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 113,poz.733) dowody osobiste wydane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy zachowują ważność do dnia 31 grudnia 2007 roku.
Zrodlo : Biuletyn Informacji Publicznej | Dowody osob., ktore maja byc wymienione do konca tego roku sa wydane od 1996 roku te z przed tej daty nalezalo wymienic juz dawno
No i cos jeszcze chyba najwazniejsze
| Cytat: | Konsulat Generalny RP w Londynie uprzejmie przypomina, że z dniem 31 grudnia 2007 r. tracą ważność dowody osobiste starego typu (zielone książeczki).
Osoby posiadające książeczkowe dowody osobiste (tj. dowody osobiste wydane przed dniem 1 stycznia 2001 r.), powinny złożyć wniosek o wydanie nowego dowodu osobistego w organie gminy właściwym ze względu na miejsce zamieszkania w Polsce.
Uprzejmie informujemy, że Konsulat nie pośredniczy w uzyskiwaniu dowodu osobistego. Wniosek o wydanie dowodu osobistego składa się osobiście w Polsce.
Z dniem 1 stycznia 2008 r. dowód osobisty starego typu (zielone książeczki) przestaje spełniać funkcje dokumentu uprawniającego do przekraczania granic na obszarze Unii Europejskiej. zrodlo : Konsulat RP w Londynie |
No i po pierwsze to ja nie zycze sobie takiego tonu jezeli czegos nie wiesz do konca to nie krytykuj tych co maja racje. |
Pozdrowienia z Londynu |
| Ostatnio zmieniony przez Eliss 2007-05-23, 13:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mała_mi
|
Wysłany: 2007-05-23, 16:05
|
|
|
nareszcie napisałaś coś konretnie i na temat :)
wyrażaj się jasno w swoich wypowiedziach . Więc pisząc "grudzień" uważam że powinnaś napisać od razu do którego roku ot co , jasne natomiast jest słońce :) |
| Ostatnio zmieniony przez mała_mi 2007-05-23, 16:09, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Eliss
|
Wysłany: 2007-05-23, 16:40
|
|
|
| Nie mam juz ochoty komentowac Twoich wypowiedzi. Skoro jestes tak niedojrzala osoba to moze nie udzielaj informacji innym. Ja od poczatku dalam konkretna odpowiedz za to Ty wedlug wlasnego widzi mi sie. |
Pozdrowienia z Londynu |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 291 Skąd: Piła/Poznań
|
|
|
|
 |
ricox13
|
Wysłany: 2007-06-19, 10:33 powrut na nieważnym dokumencie
|
|
|
| mała_mi napisał/a: | | hahahaha to życzę szczęścia i potem nerw i zawracania się do do domu po NOWY dowód ew. paszport .... |
chcialem sie ustosunkowac do cytatu malej_m ktora tak naprawde nie zna tematu otoz NA NIEWARZNYM DOKUMENCIE - PASZPORT LUB DOWOD OSOBISTY MOZNA SWOBODNIE WROCIC DO KRAJU
problem dotyczy jedynie ponownego wyjazdu tak wiec bez obaw Wrocicie do domu
Konsulat Generalny RP - powrot na niewarznym dokumencie |
|
|
|
 |
|
|