Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  praca za granicaKsięgarnia językowa  praca za granicaOferty pracy  praca za granicaKredyty gotówkowe

Poprzedni temat «» Następny temat
praca -wyjazd
Autor Wiadomość
Anetka23 

Wysłany: 2008-01-03, 18:32   praca -wyjazd

WITAM!

jestem tu nowa wiec nie wiem czy istenieje taki watek ale chcialam go zalozyc zeby zapytac,pozbierac,poznac osoby ktore niedlugo chca jechac do Anglii do pracy,nawet jesli dopiero o tym mysla...Ale pytam i chce nawiazac kontakt z osobami ktore by chcialy wybrac sie razem zeby bylo poprostu razniej bo nie chce jednak sama.
oczywiscie mam namysli dziewczyny,moze jakas z Wawy?dajcie znac!
mam nadzieje ze ktos chce jechac w najblizszym czasie.pd)miasto dla mnie niewazne,chce poprostu pojechac na 2-3 miesiace narazie byle zarobic..potem zadecyduje co dalej..papa!

ewka8_5 

Wysłany: 2008-01-04, 21:10   

:-> Witam, mam na imie Ewka, ja tez bardzo powaznie mysle nad wyjazdem, nawet zl;ozylam juz wypowiedzenie w pracy, tzn. do kocna stycznia, bo wlasnie po koniec tego miesiaca, badz na poczatku lutego chcialabym wyjechac do Anglii, mialam jechac z kolezanka, ale w sumie w ostatniej chwili ise rozmyslila i zostalam sama z ta decyzja, nie mysle o tym od wczoraj wiec ja postanowilam mimo wszystko nie rezygnowac i bardzo sie ciesze, ze jest jeszcze ktos kto szuka sprzymirzencow, pozdarwiam

marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2008-01-05, 11:29   

czytałyście ten artykuł? -> http://praca.gazeta.pl/ga...38,4808692.html myślę, że warto przeczytać.
Ostatnio zmieniony przez marlonk 2008-01-05, 11:33, w całości zmieniany 1 raz  

ewka8_5 

Wysłany: 2008-01-05, 20:31   

OK. artykuł, który zamieściłeś na pewno jest potwierdzony jakimiś sensownymi badaniami, ale choćby sam fakt, że zostaje ci po odliczeniu niezbędnych wydatków 2000 zł. na czysto ( do odłożenia ), a w Polsce owszem zarobić taką kwotę można, ale na pewno nie miesięcznie tyle zaoszczędzić, mówię w tej chwili o przeciętnych ludziach, a nie jakichś "prezesach" czy kto tam wie jeszcze kim. I dlaczego nadal tylu Polaków decyduje sie jednak wyjechać, bo owszem w Polsce może i jest "praca", ale czy ty chciałbyś do końca życia zarabiać najniższą krajową (nie mówię w tej chwili o sobie, bo choć jak na młodą osobę, jeszcze bez rodziny i domu na utrzymaniu na polski zarobek nie moge aż tak narzekać , to po prostu myślę nad swoja przyszłością). Pozdrawiam

marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2008-01-05, 22:24   

hmm powiem Ci, że prezesi zarabiaj kilkanaście razy tyle ;) więc ich w ogóle pomińmy.

co do najniższej krajowej to trzeba się naprawdę postarać aby nie znaleść dużo lepiej płatnej pracy. Jeśli się nie umie niczego robić bo nie ma się kwalifikacji czy choćby chęci do nauki (nie pije do Ciebie tylko piszę ogólnie) to faktycznie zarabia się mało ale wtedy czyja to jest wina? z pewnością nie pracodawcy.

w tej chwili mam rozesnanie na rynku pracy w jednym z sektorów i nie jest ciężko o pracę, naprawdę. Wystarczy chcieć poszukać. Przygotować porządnie swoje CV i rozesłać. A zarobić można także na kilka innych sposobów. Myślałaś o własnej działalności gospodarczej choćby?

Przywieść 2000zł na czysto a Anglii miesięcznie to nie jest już COŚ.. to zaledwie ok.. to jest zaledwie kilkaset złotych więcej niż można zarobić w Polsce.. a niekiedy nawet mniej. Czytając dział o firmach oferujących pracę w Holandii w życiu bym się nie zdecydował jechać do pracy, z którąkolwiek z tych firm. Z tego co ludzie piszą to nie dość, że okłamują, oszukują, OKRADAJĄ to na dodatek nie jest tak jak sobie to większość z pewnością wyobrażała. Więc nie wiem czy te 400-500 więcej jest warte tego wszystkiego.

Ja na szczęście znam Anglię taką jaką chciałbym znać czyli przyjazną, lekką i miłą. I życzę każdemu aby miał takie wspomnienia.
Ostatnio zmieniony przez marlonk 2008-01-05, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

ewka8_5 

Wysłany: 2008-01-06, 13:50   

No widzę, że naprawdę wiesz o czym "mówisz" (piszesz) :-) , ok. zgodzę sie z Tobą , że tutaj tez można zarobić, ale jeśli da Ci ktos na to szansę.Tak jak pisałam w poprzednim poście na osobę młodą i bez zobowiązań może i miałam dobry start, ale chciałabym wyjechać głównie właśnie po to o czym ty piszesz,żeby założyć tutaj coć swojego, a jak na pewno wiesz,żeby to zrobić najpierw trzeba zainwestować większą kaskę , której na dzień dzisiejszy nie posiadam. Chciałbym się usamodzielnić (mieszkanie , samochód, to o czym pisałam powyżej własny interesik), a tutaj co może mam sie na starcie pakowac w kredyty ???

marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2008-01-06, 17:01   

hmm niedawno brałem udział w nazwijmy to kursie "zakładania własnej działalności gospodarczej". I powiem Ci, że jest wiele możliwości, które daja szansę na założenie i rozwój działalności bez konieczności brania kredytów na start. Ja także nie posiadam funduszy na start a jednak za miesiąc zamierzam otworzyć własną DG. Dla chętnych polecam odnalezienie lub wysłanie zapytania do Urzędu Pracy w swoim mieście o takich kursach. Naprawdę można bliżej zapoznać się z mechanizmem startu własnej działalności.

Panuje takie powszechne przeświadczenie, że na start trzeba mieć pieniądze. I dlatego wiele osób nawet nie próbuje bo nie ma tej "kasy na start". Czy to na start właśnie własnej DG czy na inwestowanie czy na cokolwiek. I to jest w dużej mierze błędne myślenie. Najważniejsze to trzeba chcieć szukać i otworzyć umysł i poszerzyć horyzonty a wtedy okazje naprawdę się pojawią. Należy też szukać tam gdzie się tego nie spodziewa. Kredyt to tylko jedna z możliwości, są też inne takie jak dotacje czy aniołowie biznesu, o których prawie nikt nigdy nie słyszał : ) ale Ci ostatni pakują się raczej w interesy innowacyjne.
Są też dotacje jeśli nie unijne to z urzędu pracy. Naprawdę jest kilka możliwości : ) wyjazd za granicę też jest jedną z nich.
Ostatnio zmieniony przez marlonk 2008-01-06, 17:03, w całości zmieniany 1 raz  

Anetka23 

Wysłany: 2008-01-06, 20:07   odleglosci i posredniaki

kochani moi,

oswieccie mnie-jak na odleglosc z polski moge zalatic sobie jak najszybciej prace (pewna prace)w anglii?naprawde co do miasta bez roznicy,byle miec jakas i wyjechac..pilnie poprostu potrzebuje poporstu money.czy jakies posredniaki w anglii do ktorych moge dzwonic s polski tak na odlehglosc cos mi pomoga?jak sie do teg zabrac?(nie mowiac o mieszkaniu jeszcze-jak to zgrac)...moze ktos akuray potrzebuje tez kogos do mieszkania-paru ludzi i byloby na reke.co mi proponujecie?

[ Dodano: 2008-01-06, 22:11 ]
Ewcia to napisz do mnie:moje gg:7757668

wiolaxm 

Wysłany: 2008-02-22, 18:45   

:-D Cześć. Ja też od jakiegoś czasu, zaczełam szukać pracy za granicą, ale jakoś w sumie nie wiem od czego zacząć.Przeglądam ogłoszenia w internecie(których jest mnóstwo) i nie wiadomo które są uczciwe a które nie. Od czego zacząć?? :-)

marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2008-02-22, 19:01   

najlepiej od poczatku jak to mowia ;)

http://www.forum.zagranic...anglii-vf53.htm
http://www.forum.zagranic...landii-vf52.htm

no i http://www.praca.zagranica.net/ oczywiscie ;) juz niedlugo mam nadzieje portal z ogloszeniami zmieni sie na lepsze ; )

januszcz1960 

Wysłany: 2009-02-09, 15:38   

Witam
Czy ktoś pracował w Anglii przy pakowaniu ryżu lub części wędkarskich? Ja planuję jechać bo wyjazd jest w połowie lutego, tylko nie wiem czy mnie nie wystawią. Jeśli ktoś był lub ma zamiar jechać proszę o kontakt.
Serdecznie pozdrawiam;)

mala 

Wysłany: 2009-02-16, 12:11   

Bardzo chciałabym pojechac do Anglii (biorę pod uwagę też inne kraje) do pracy na wakacje 2009. Tylko największy problem jest w tym że skończe 18 lat dopiero w październiku 2009. Czy jest możliwe możliwe żeby znaleść jakąś pracę w tym wieku ? Nie chce pracować po to żeby dużo zarobic tylko żeby chociaż częściowo zwróciły mi sie koszty pobytu tam. Po angielsku mówię na poziomie zaawansowanym; po niemiecku i francusku na poziomie komunikatywnym. Czy ktoś może mi cos doradzić ??

sebaosowa 

Wysłany: 2009-02-18, 09:25   

Wiek tutaj raczej nie jest przeszkoda :)

Ja wyjezdzam w I polowie kwietnia :)
Dach nad glowa juz mam :)

Odpowiedz do tematu