|
|
|
Wschód vs Zachód |
| Autor |
Wiadomość |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 2 razy Wiek: 22 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 216 Skąd: Piła/Poznań
|
Wysłany: 2006-10-25, 21:34 Wschód vs Zachód
|
|
|
| Nie ma chyba osoby, która nie chciałaby wyjechać na zachód wabiona dużo większymi zarobkami niż w Polsce. Każdy ma znajomego lub członka rodziny lub mieszkańca ulicy, który wyjechał w poszukiwaniu lepszego jutra gdzieś za zachodnią lub południową czy też północną granicą naszego kraju, ale czy ktoś z Was słyszał kiedyś o kimś kto chciałbym wyjechać na wschód do pracy ?! Szczerze mówiąc ja nie słyszałem o takim przypadku. Dlaczego ? Jak myślicie co według Was przesądza o tym, że ludzie wolą jechać na zachód? Na wschodzie też można zarobić pieniądze... |
_________________ Oferty pracy za granica . Polskie placówki zagraniczne . Praca w Holandii |
|
|
|
 |
nollewska
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 163 Skąd: Torrevieja
|
Wysłany: 2006-11-01, 15:00
|
|
|
Tak, na wschodzie mozna tez zarobic pieniadze i to nawet duze pieniadze. Ale mozna tez je stracic. I dlatego tez, latwiej jest inwestowac np. na Zachodzie Europy, gdzie wszystko jest bardziej stabilne.
Niektorzy "ryzykanci" zainwestowali na wschodzie i wyszlo im to roznie, jedni bardzo sie wzbogacili, inni zostali wyparci przez miejscowych.
Przejsc przez rynek wschodni to w chwili obecnej jest wyczyn. Dlaczego?
Otoz bylam w ubieglym roku na wyjezdzie na Ukrainie. I zobaczylam, iz tam pieniadze doslownie "leza na ulicy". Otoz byloby wiele, wiele pomyslow, ktore mozna by bylo realizowac, no i oczywiscie zarobic.
Otoz jednym z przykladow jest fakt iz po wyladowaniu na lotnisku w Lwowie, gdyz tam bylam, nie ma mozliwosci wynajecia samochodu. Mozna jedynie skorzystac z uslug taksowkarzy, prywatnego przewoznika. Nie ma rowniez domow pogodnej starosci. Starzy ludzie nie maja zadnej opieki, sa przy rodzinach lub tez mieszkaja samotnie,bez opieki. Nie ma np. kompleksow sportowych typu fitnes, odnowy biologiczne i wielu, wielu innych.
Jest rowniez wiele innych mozliwosci do wspolpracy czy tez rozpoczecia dzialalnosci. Tylko jeden problem jest iz gospodarka bylych panstw bloku wschodniego jest niestabilna i czasami mozna wszystko stracic, co ciezko ktos zarobill. Niemniej jednak, nalezaloby sie srawa ta zainteresowac. |
_________________ Holenderska Kancelaria Podatkowa On-line
www.bean.owo.pl
www.zasilek-holandia.com |
|
|
|
 |
cayanna
|
Wysłany: 2006-11-01, 21:56
|
|
|
Słyszałam też co nieco, że w Chinach szukają nauczycieli języka angielskiego (nawet w wieku 18-19 lat!) z zachodu. I tu się okazuje, że Polska to też zachód (przynajmniej dla Chin). Ponoć pieniądze są z tego niezłe, często zakwaterowanie i wyżywienie jest darmowe, bo załatwiają je szkoły, które widocznie są bardzo zdeterminowane, żeby sprowadzić nauczycieli z Europy.
Oczywiście na miejscu można się nauczyć chińskiego, pozwiedzać, poszerzyć horyzonty. Wyjechać można na kilka miesięcy lub na stałe. Przyznam, że jak dla mnie to ciekawa propozycja :)
Fragment artykułu, który naprędce znalazłam:
"W modzie jest nauka angielskiego. A że nauczycieli jak na lekarstwo, to nawet osoba słabo znająca ten język bez problemu znajdzie pracę w szkole.
Perkusista T-Love, obecnie solista Sidney Polak, który wrócił właśnie z Chin, opowiada: - Gdy Europejczyk podejmie pracę nauczyciela na wsi czy w małym miasteczku, miejscowe władze często dodają jeszcze służbowe mieszkanie. Trudno się dziwić, że ludzie tam jadą. Kiedy kręciłem tego lata klip w Szanghaju, byłem zaskoczony dużą liczbą Polaków - są ich w mieście setki."
I link do niego:
Artykuł na stronie: praca.gazeta.pl |
|
|
|
 |
nollewska
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 163 Skąd: Torrevieja
|
Wysłany: 2006-11-02, 12:05
|
|
|
Och, jaka szkoda, ze nie znam angielskiego. Natychmiast bym wyjechala.
Bylam w Azji, wprawdzie nie w Chinach, ale bardzo mi sie tam podobalo. Jakby bylo zapotrzebowanie na holenderski, to naprawde bym wyjechala do Chin. |
_________________ Holenderska Kancelaria Podatkowa On-line
www.bean.owo.pl
www.zasilek-holandia.com |
|
|
|
 |
cayanna
|
Wysłany: 2006-11-03, 07:09
|
|
|
| Angielski jest teraz wszędzie. Naprawdę, jesli masz troszkę czasu i ochoty to w kilka miesięcy intensywnej pracy można osiągnąć przywoite efekty. A najlepiej wyjchać później na rok do Anglii i stamtąd prosto do Chin ;) |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 2 razy Wiek: 22 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 216 Skąd: Piła/Poznań
|
Wysłany: 2006-11-12, 20:23
|
|
|
| z angielskim jest też tak, że jest wszędzie, jest ogólnodostępny. Bije z każdej reklamy nawet czasami z rozmów między ludźmi tak już się zakorzenił u nas. Więc naprawdę jest o wiele łatwiej nauczyć się angielskiego, którego dostępność jest wszechobecna niż niemieckiego czy francuskiego, które nie są tak popularnymi językami a co za tym idzie nie są tak rozpropagowane. |
| Ostatnio zmieniony przez marlonk 2006-11-12, 20:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
werot
|
Wysłany: 2007-05-20, 16:00 rynek pracy na wschodzie
|
|
|
Witajcie!
Moze ktos z Was orientuje sie jak wyglada sytuacja na rynku pracy w Rosji?
Jestem studentka i chcialabym popracowac przez wakacje, zarobic na swoje studia, chociaz niekoniecznie, wazniejszy jest dla mnie kontakt z "zywym" jezykiem rosyjskim. Czy taki wyjazd jest w ogole mozliwy?Kto moze dostac prace u naszych wschodnich sasiadow? Gdzie szukac takiej tymczasowej pracy? Czekam na Wasze posty! Dzieki!
Weronika |
_________________ Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę /Woody Allen/ |
|
|
|
 |
Alexandra_M
|
Wysłany: 2008-03-25, 08:09 Re: rynek pracy na wschodzie
|
|
|
Witam bardzo serdecznie!
Widzę, że dawno pisałaś, ale może jeszcze tutaj zagląądniesz:) Też bardzo chcę wyjechać na wschód. Właściwie moja sytuacja jest identyczna do opisanej przez Ciebie. Tez jestem studentką, zarobki pal licho, ale chcę mieć kontakt z językiem rosyjskim. Nie mam pojęcia od czego się zabrać za ten wyjazd:/
Pozdrawiam Ola |
|
|
|
 |
werot
|
Wysłany: 2008-03-25, 15:12 Witaj!
|
|
|
Przeglądając strony znalazlam adres biura turystycznego ktore organizuje kursow w Rosji... niestety raczej dla zamoznych;-( Ponizej link:
http://www.wyjazdy.stud-tour.edu.pl/
Oczywiscie nadal jestem chetna na niedrogi wyjazd ze zoogranizowanymi ludzmi, laczacy prace i nauke, tyle tylko ze narazie brak i ludzi i pomyslu... ALe fajnie ze jest jakies zainteresowanie... Ola, Jezeli bedziesz cos miec - pisz do mnie: werot@yandex.ru I vice versa. |
_________________ Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę /Woody Allen/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|