Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  praca za granicaOferty pracy
 wzory cv

Poprzedni temat «» Następny temat
Zostać czy wyjechać ?

Zostać czy wyjechać ?
wyjechać
81%
 81%  [ 9 ]
zostać
18%
 18%  [ 2 ]
nie mam zdania
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 11
Wszystkich Głosów: 11

Autor Wiadomość
marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2008-04-27, 11:40   

witaj : )

ja nie mówie, że zagraniczni pracodawcy to filantropi i ryzykanci. Pisałem tylko o tym, że tak jak polscy pracodawcy tak i oni płacą za to samo i tez musza ryzykowac. Jest tylko jedna różnica, o której pisałeś. Wyjeżdżają tam osoby, które same z siebie robią niewolników, (no offence) "białych murzynów - jak się to potocznie mówi - oraz chłopców na posyłki. Najgorsze jest to, że robią to za psie pieniądze a to natychmiast wykorzystują cwani pracodawcy zagraniczni, którzy zyskują bardzo tanią dobrą siłę roboczą.

Zgadzam się w 99,9% z tym co napisałeś. Tak to jest. Tam pieniądze nie rosną na drzewach i nie jest to wyjazd na wakacje tylko wyjazd do ciężkiej i męczącej pracy już teraz coraz częściej za psie pieniądze. Dlaczego nikt z rodowitych mieszkańców nie chce pracować na stanowiskach, które obejmują Polacy czy inni zwykle ciemnoskórzy pracownicy? A no dlatego, że wiedzą, że przyjedzie tam właśnie tania siła robocza, która da się poniżyć i wykorzystać za połowę stawki. Dobrze jeśli jest to jeszcze stawka urzędowo minimalna.

Nikomu nie odradzam wyjazdu. Wręcz przeciwnie. Zachęcam. Nie zachęcam jednak do dawania sobą pomiatać i nie zachęcam do poniżania samego siebie i swoich rodaków. Najgorsze jest to, że Polak polakowi wilkiem. I to też inni potrafią świetnie wykorzystać.

Tak jak napisałeś meach do pracy na zmywaku wyjeżdżają Ci, którzy albo nie chcą pracować w Polsce albo Ci, którym się nie udało (oczywiście nie generalizuje). Takich leniów, którzy nie chcą pracować bo im się nie opłaca w ogólnie nie będę opisywał bo nie zasługują na to. Szkoda słów na nich.

Co innego Ci, którym się nie udało i próbują. Dobrze jeśli wykorzystają daną im szansę. Jednak często gęsto jest tak, że zadowalają się 4f/h i koniec. To jest przykre.

Zachęcam aby ludzie wyjeżdżali do pracy w swoim zawodzie. Jeśli jesteś informatykiem jedź i pracuj jako informatyk. Jeśli strażakiem gaś angielskie pożary. Jeśli pielęgniarką jedź do skandynawii jako pielęgniarka i pracuj w zawodzie. Nie dajcie się wykorzystywać i pomiatać soba. Bo to jest najgorszy obrazek jaki można zobaczyć.

Poza tym to w Polsce naprawdę można zarobić. Da się pracować i żyć na dobrym poziomie. Jeśli kończysz szkołę i nie uczysz się dalej to jesteś przegrany. Człowiek uczy się przez całe życie. I to własnie nauka, która powinno się zacząć po studiach jest najważniejsza i to dzięki niej właśnie człowiek staje się więcej wart.

Znam kobietę, która pracowała jako sprzedawca w butiky w Anglii. Potem też w Anglii pracowała jako opiekunka. Studiowała też psychologię w Polsce. Dziś zarabia ponad 20tyś/miesiąc w Polsce. Wykorzystała swoją szansę? Tak, zrobiła to idealnie. Ten przykład pozwala na to aby wysnuć tezę, że to jakie mamy życie zależy od nas. I to my je kreujemy. Jeśli Ci się nie chcę to nie dziw się, że będziesz popychadłem do końca życia.
Osobiście nie poznałem Polaka, który zarabia na emigracji więcej niż ona w kraju. O czym to świadczy?
Ostatnio zmieniony przez marlonk 2008-04-27, 11:44, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu