Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  praca za granicaOferty pracy
 wzory cv

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasiłek rodzinny w Niemczech
Autor Wiadomość
mateo23 

Wysłany: 2008-04-30, 20:08   Zasiłek rodzinny w Niemczech

witam,
mam pewien problem: staram się o świadczenie rodzinne w niemczech. żona pobiera w polsce świadczenie rodzinne. ja w niemczech pracuje od 15 lipca 2005. żona przy staraniu się w polsce o świadczenie rodzinne nie podała,że ja pracuję za granicą i rodzinne dostała bez problemu. dochodzą mnie słuchy,że możliwe jest że bedę musiał zwrocic państwu cały zasiłek pobrany w polsce z okresu od kiedy ja pracuję w niemczech. ale nie w każdym miesiącu mojej pracy za granicą dochody moje+dochody żony przekroczą ustawowe 504zł na osobe w rodzinie. jeżeli dojdzie do tego ze bede musiał zwrócic to czy ten zwrot bedzie za cały okres mojej pracy za granicą czy tylko za miesiace w ktorych dochod nam przekracza 504zł??
ponadto Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej (to przez ten urzad załatwia sie rodzinne w niemczech) żąda odemnie dostarczenia wszystkich dokumentów od maja 2004 potwierdzajacych co robiłem (świadectwa pracy itp.). czy oni maja prawo odemnie żadać tych dokumentów skoro ja się staram tylko o zwrot świadczenia rodzinnego w niemczech za 2007rok, ponieważ nie posiadam pełnej dokumentacji pracy w niemczech za wcześniejsze lata mimo iż pracowałem legalnie. czy ktoś spotkał sie już z takim problemem jak ja??

Odpowiedz do tematu