Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  praca za granicaOferty pracy

Poprzedni temat «» Następny temat
jak wyjechać z rodziną do Holandii
Autor Wiadomość
brygida

Wysłany: 2007-03-23, 11:17   jak wyjechać z rodziną do Holandii

Witam
Jezeli jest ktoś na tym forum ,kto pomoze mi w rozwiązaniu mojego problemu to bardzo bym prosiła o radę. Mam zamiar wyjechać na stałe do Holandii całą rodziną .Mam 3 dzieci w wieku szkolnym Ja mam Niemiecki paszport a mąż Polski W POLSCE MAM PRZEPRACOWANE 23 LATA i zadnych perspektyw dla moich dzieci Pracowałam juz w HOLANDII ale sezonowo Jezeli jest ktoś lub firma która by mi pomogła w załatwianiu formalności związanych z wyjazdem SZUKANIE MIESZKANIA I PRACY I SZKOŁY DLA DZIECI to bardzo prosze o odpowiedz. CZekam i z góry dziękuje

nollewska 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2007-03-23, 21:16   

Ciezko bedzie ... na poczatek. A jak znajomosc jezyka. Moze najpierw troche sie podszkolic w Polsce z jezykiem, a pozniej juz wybrac sie do Holandii.

brygida

Wysłany: 2007-03-23, 21:36   

nollewska napisał/a:
Ciezko bedzie ... na poczatek. A jak znajomosc jezyka. Moze najpierw troche sie podszkolic w Polsce z jezykiem, a pozniej juz wybrac sie do Holandii.

dzieki za odpowiedz ale nic mi to nie dało

nollewska 

Wysłany: 2007-03-26, 09:26   

To napisz co chcesz wiedziec konkretnie.

brygida

Wysłany: 2007-03-26, 22:40   

Dobry wieczór
Interesuje mnie szkoła dla dzieci Czy jest w NL polsko języczna szkoła . Czy tylko NL języczna Moje dzieci mają 10 ,12 ,oraz 6 lat Poziom życia NL nie jest mi obcy Tylko boję się takich rzeczy jak wynajem mieszkania żeby mnie nie oszukano.I nie wiem jak sobie poradzić z urzedami bo nie mówię po Holendersku Potrzebowałabym kogoś kto by mi pomógł w tych sprawach.
Pozdrawiam Brygida

nollewska 

Wysłany: 2007-03-28, 09:33   

w Holandii sa szkoly w jezyku holenderskim. Jezeli bedziesz mieszkac w duzym miescie, sa rowniez (ale nie wiele) szkoly angielskojezyczne.
Jezeli bedziesz chciala, aby dzieci uczyly sie jezyka polskiego, sa organizowane przez polska Polonie kursy jezyka polskiego. Poza tym mozna uczyc sie jezyka polskiego na kursach jezykowych, gdzie sa organizowane przez rozne organizacje, np. Volksuniwersiteit i wiele innych.

Natomiast druga czesc Twojej postu, no coz skoro wyjezdzasz do obcego kraju, musisz sobie poradzic z tym problemem. Raczej po polsku w urzedach nie dogadasz sie. Byc moze ktos z Polonii pomoze Ci w tych pierwszych krokach w Holandii. Ale to bedzie zalezalo gdzie wyjedziesz i czy bedzie ktos chetny do pomocy.

Odpowiedz do tematu