|
|
|
nowe, większe, lepsze możliwości, czyli... |
| Autor |
Wiadomość |
piotrrekas23
|
Wysłany: 2007-06-06, 23:23 nowe, większe, lepsze możliwości, czyli...
|
|
|
Czy po 1. maja jest o tyle łatwiej i lepiej, żeby bez większych kompleksów wyjechać w ciemno w poszukiwaniu pracy i co ważniejsze zdobyć ją tam w stosunkowo niedługim czasie? Mam raczej na myśli pracę sezonową w ogrodnictwie na okres około 2-3 miesięcy. Zakładam, że znalazłbym się w miejscu, gdzie właśnie zaczyna się sezon na konkretną roślinę. W drugim tygodniu pobytu chciałbym już pracować. Mam 20 lat, powiedzmy, że angielski opanowany w miarę podstawowych potrzeb. Mam tylko dowód osobisty, ale z tym chyba nie będzie problemu na miejscu. Czy w lipcu dostanę numer BSN od ręki?
Narazie jestem gotów podjąć takie wyzwanie, gdyż zniesienie pozwoleń na pracę znacznie ułatwia całą procedurę, zatem firmy pośredniczące nie wydają Mi się już takie niezastąpione. Gdy czytam jeszcze o tym jak zawodzą, to wniosek jest dla mnie prosty.
W tym wszystkim pomińmy problem mieszkania.
Mam jeszcze parę pytań:
Jak będe mógł zarobić biorąc pod uwagę najniższe wynagrodzenie i mój wiek (20 lat)? Czy obejmuje mnie minimalne wynagrodznie wynoszące 1300 euro?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
I jeszcze jedna rzecz. Co sądzicie na temat zbierania runa leśnego i sprzedawania go na skupie? Nie jestem tego pewien na 100%, ale chyba tak to wygląda. O ile się orientuję to w tym przypadku nie podpisuje sie żadnej umowy.
Właściwie mój temat sprowadza się do pytania: Czy po 1. maja lepiej jest szukać zatrudnienia w Polsce poprzez firmy pośredniczące pracę, czy lepiej jest wyruszyć w ciemno, ale z planem? |
| Ostatnio zmieniony przez piotrrekas23 2007-06-07, 13:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
pawel1979
Pomógł: 3 razy Wiek: 29 Dołączył: 27 Lut 2007 Posty: 47 Skąd: maarssen
|
Wysłany: 2007-06-07, 06:48
|
|
|
numer BSN mozesz ale niekoniecznie otrzymac od reki
a co do minimu wyangrodzenia to zaliczasz sie do grupy wiekowej
20 lat to od 1.07.2007 bedzie wynosic 809,95 brutto za miesiac
http://www.e-holandia.info/viewtopic.php?p=462#462 |
_________________ ZAPRASZAM na www.e-holandia.info |
| Ostatnio zmieniony przez pawel1979 2007-06-07, 06:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piotrrekas23
|
Wysłany: 2007-06-07, 09:36
|
|
|
Dzięki, to trochę dziwne ( ), że miałbym zarabiać mniej od innych tylko z tego powodu, że jestem trochę młodszy. Mam tylko nadzieję, że wynika to ze skrócenia godzin pracy dla mojej grupy wiekowej, a nie z powodu wieku. To by była jakaś dyskryminacja. |
| Ostatnio zmieniony przez piotrrekas23 2007-06-07, 13:21, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 231 Skąd: Piła/Poznań
|
|
|
|
 |
piotrrekas23
|
Wysłany: 2007-06-07, 21:20
|
|
|
W takim razie mam rozumieć, że chętniej zostanę tam przyjęty do pracy, gdyż nie będe tak kosztowny jak starsi koledzy?
Proszę niech ktoś odpowie Mi na moje pytania. Wydaje Mi się, że są konkretne i ciekawe. |
_________________ gg 1552113 |
| Ostatnio zmieniony przez piotrrekas23 2007-06-10, 13:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
perlik1
|
Wysłany: 2007-06-13, 18:59
|
|
|
witam
też chciałbym w te wakacje wyjechać na jakieś 2-3 miechy do holandii. Oczywiście wszystko chciałbym załatwić na własną ręke. mam jednak wątpliwości czy taki plan ma jakąkolwiek szanse powodzenia. Najbardziej mi interesuje to czy pracodawcy równie entuzjastycznie podchodza do pracownika jak ci z UK. Czy np mozna poszukać sobie prace w knajpie bez tego numeru Sofi czy innych cudów. Z mieszkaniem też narazie wygląda srednio wysłałem może z 30 maili z ogłoszeń o różne mieszkania, pokoje, flatshare itd. Ludze fakt faktem poodpisywali ale żadnej konkretnej propozycji nie dostałem. Jedyne wyjście jakie widze to pomieszkac z 5 dni w jakimś hostelu (najtańsze po 15 euro/doba) i w między czasie sobie coś załatwić. Chciałbym usłyszeć opinie ludzie którzy jeździli troche po zachodzniej europie i opowiedzieli jak sie ma holandia do UK. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|