Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  praca za granicaOferty pracy  praca za granicaKredyty gotówkowe

Poprzedni temat «» Następny temat
nowe, większe, lepsze możliwości, czyli...
Autor Wiadomość
piotrrekas23 

Wysłany: 2007-06-06, 23:23   nowe, większe, lepsze możliwości, czyli...

Czy po 1. maja jest o tyle łatwiej i lepiej, żeby bez większych kompleksów wyjechać w ciemno w poszukiwaniu pracy i co ważniejsze zdobyć ją tam w stosunkowo niedługim czasie? Mam raczej na myśli pracę sezonową w ogrodnictwie na okres około 2-3 miesięcy. Zakładam, że znalazłbym się w miejscu, gdzie właśnie zaczyna się sezon na konkretną roślinę. W drugim tygodniu pobytu chciałbym już pracować. Mam 20 lat, powiedzmy, że angielski opanowany w miarę podstawowych potrzeb. Mam tylko dowód osobisty, ale z tym chyba nie będzie problemu na miejscu. Czy w lipcu dostanę numer BSN od ręki?
Narazie jestem gotów podjąć takie wyzwanie, gdyż zniesienie pozwoleń na pracę znacznie ułatwia całą procedurę, zatem firmy pośredniczące nie wydają Mi się już takie niezastąpione. Gdy czytam jeszcze o tym jak zawodzą, to wniosek jest dla mnie prosty.
W tym wszystkim pomińmy problem mieszkania.

Mam jeszcze parę pytań:
Jak będe mógł zarobić biorąc pod uwagę najniższe wynagrodzenie i mój wiek (20 lat)? Czy obejmuje mnie minimalne wynagrodznie wynoszące 1300 euro?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? :-/

I jeszcze jedna rzecz. Co sądzicie na temat zbierania runa leśnego i sprzedawania go na skupie? Nie jestem tego pewien na 100%, ale chyba tak to wygląda. O ile się orientuję to w tym przypadku nie podpisuje sie żadnej umowy.

Właściwie mój temat sprowadza się do pytania: Czy po 1. maja lepiej jest szukać zatrudnienia w Polsce poprzez firmy pośredniczące pracę, czy lepiej jest wyruszyć w ciemno, ale z planem?
Ostatnio zmieniony przez piotrrekas23 2007-06-07, 13:21, w całości zmieniany 2 razy  

pawel1979 

Wysłany: 2007-06-07, 06:48   

numer BSN mozesz ale niekoniecznie otrzymac od reki

a co do minimu wyangrodzenia to zaliczasz sie do grupy wiekowej
20 lat to od 1.07.2007 bedzie wynosic 809,95 brutto za miesiac

http://www.e-holandia.info/viewtopic.php?p=462#462
Ostatnio zmieniony przez pawel1979 2007-06-07, 06:48, w całości zmieniany 1 raz  

piotrrekas23 

Wysłany: 2007-06-07, 09:36   

Dzięki, to trochę dziwne ( :shock: ), że miałbym zarabiać mniej od innych tylko z tego powodu, że jestem trochę młodszy. Mam tylko nadzieję, że wynika to ze skrócenia godzin pracy dla mojej grupy wiekowej, a nie z powodu wieku. To by była jakaś dyskryminacja.
Ostatnio zmieniony przez piotrrekas23 2007-06-07, 13:21, w całości zmieniany 2 razy  

marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2007-06-07, 14:48   

w Anglii jest tak samo blisko 1 funt różnicy - więc nie ma w tym nic dziwnego. Możesz zarobić więcej ale minimalna stawka jest mniejsza niż przy wyższej grupie wiekowej.

piotrrekas23 

Wysłany: 2007-06-07, 21:20   

W takim razie mam rozumieć, że chętniej zostanę tam przyjęty do pracy, gdyż nie będe tak kosztowny jak starsi koledzy?

Proszę niech ktoś odpowie Mi na moje pytania. Wydaje Mi się, że są konkretne i ciekawe.
Ostatnio zmieniony przez piotrrekas23 2007-06-10, 13:56, w całości zmieniany 2 razy  

perlik1 

Wysłany: 2007-06-13, 18:59   

witam
też chciałbym w te wakacje wyjechać na jakieś 2-3 miechy do holandii. Oczywiście wszystko chciałbym załatwić na własną ręke. mam jednak wątpliwości czy taki plan ma jakąkolwiek szanse powodzenia. Najbardziej mi interesuje to czy pracodawcy równie entuzjastycznie podchodza do pracownika jak ci z UK. Czy np mozna poszukać sobie prace w knajpie bez tego numeru Sofi czy innych cudów. Z mieszkaniem też narazie wygląda srednio wysłałem może z 30 maili z ogłoszeń o różne mieszkania, pokoje, flatshare itd. Ludze fakt faktem poodpisywali ale żadnej konkretnej propozycji nie dostałem. Jedyne wyjście jakie widze to pomieszkac z 5 dni w jakimś hostelu (najtańsze po 15 euro/doba) i w między czasie sobie coś załatwić. Chciałbym usłyszeć opinie ludzie którzy jeździli troche po zachodzniej europie i opowiedzieli jak sie ma holandia do UK.

Odpowiedz do tematu