Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  praca za granicaOferty pracy

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilek rodzinny w Holandii
Autor Wiadomość
Łysy-z-Nysy 

Wysłany: 2007-08-28, 20:08   Re: Zasilek rodzinny w Holandii

Cześć.pobierałem zasiłek w Holandii ale wstyrzymano mi go bo w nie wysłałem odpowiednich dokumentów w terminie.Mam trudnosci z przetłumaczeniem pism które do mnie przychodzą z holanii .czy jest w okolicy jakies biuro lub osoba ktora mi pomoze z tym problem-odzyskaniewm praw do pobiierania zasiłku rodzinnego.czekam na odp.z góry dziekuje

niki

Wysłany: 2007-08-29, 15:01   

Czesc!
Niestety nie umiem holenderskiego, ale wejdz na strone www.bean.owo.pl oni beda w stanie pomoc.

nollewska 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2007-08-30, 21:43   

Lysy z Nysy - postaraj sie jak najszybciej wyslac to pismo z Urzedu, gdyz tam jest wyznaczony termin udzielenia odpowiedzi w tej sprawie.
Zeskanuj i przeslij na priv.
Ostatnio zmieniony przez nollewska 2007-09-04, 14:41, w całości zmieniany 1 raz  

marlonk 
Administrator
...szklany człowiek...

Wysłany: 2007-09-04, 16:00   

Holandia przygotowuje nowelizacje zasad otrzymania zasiłku rodzinnego.

Więcej na ten temat znajdziecie pod tym adresem -> http://www.zagranica.net/...wkrotce-zmiany/

Jasio1617 

Wysłany: 2008-03-11, 19:07   

Mąż jest na rocznym kontrakcie w Holandii poprzez polskie biuro OTTO. Na miejscu dowiedział się że może pobierać zasiłek rodzinny i dostać rozłąkowe. Podobno ja tu na miejscu w Polsce muszę załatwić jakiś wniosek z dołączonymi aktami urodzenia i aktem ślubu. Nie wiem gdzie się z tym udać. Byłabym wdzięczna za podpowiedź i pomoc. Dziękuję. Chcę dodać że tu w polsce nie pobieramy zasiłku na dzieci.

nollewska 

Wysłany: 2008-03-12, 23:35   

Jasio1617- jezeli Twoj maz pracuje w NL i nie jest to praca sezonowa, moze ubiegac sie o zasilek rodzinny w Holandii dla dzieci do lat 18.
Natomiast jezeli chodzi o tzw. rozlakowe, to jest mylna nazwa, ktora krazy po calej Polsce. Nie ma, nie bylo i nie bedzie rozlakowego!!!
Jednak Twoj maz moze rozliczyc sie z podatku za prace w Holandii razem z Toba, chociaz nigdy nie pracowala w Holandii i nie masz sofi numeru.
Chodzi o wspolne rozliczenie. Jednak aby dokonac wspolnego rozliczenia przed holenderskim fiskusem, nalezy najpierw przeliczyc jaki bylby zwrot podatku dla Twojego meza i czy kwalifikuje sie do wspolnego rozliczenia podatku.
Te dokumenty, ktore wymienilas, faktycznie beda potrzebne do wspolnego rozliczenia sie wraz z mezem przed holenderskim UP, pod warunkiem, iz to rozliczenie bedzie sie kwalifikowalo do tej mozliwosci.

Jasio1617 

Wysłany: 2008-03-14, 07:40   

Ja pracowałam w NL mam sofi numer dziękuje za wytłumaczenie że nie ma rozłąkowego i mam jeszcze jedno pytanko czy te wszystkie papiery na rodzinne mogę złożyć w biurze rozliczeniowym w Polsce bo mężowi tam na miejscu w OTTO powiedzieli że to ja muszę to zrobić tu. dziękuje

nollewska 

Wysłany: 2008-03-15, 22:05   

Jasio1617 - jezeli chcesz otrzymac zasilek rodzinny z Holandii, to dokumenty te nalezy zlozyc w Holenderskim Urzedzie zajmujacym sie zasilkiem rodzinnym, tj. SVB.
Dokumenty te mozna zlozyc droga korespondencyjna. Mozna rowniez skorzystac z uslug biur w Polsce, ktore takie czynnosci wykonuja. Nalezy najpierws zapytac czy faktycznie mozesz otrzymac zasilek rodzinny (czy kwalifikujesz sie do otrzymania zasilku rodzinnego w Holandii) oraz zapytac jaka prowizje pobierze firma posredniczaca w zalatwieniu czynnosci wnioskowych.
Od razu moge powiedziec, ze procedura trwa dosc dlugo, ale warto poczekac, gdyz zasilek rodzinny w Holandii jest o wiele wyzszy niz w Polsce i jezeli pracuje sie w Holandii, to zasilek rodzinny mozna otrzymac.
Zasilek rodzinny jest wyplacany raz na kwartal i tylko jednorazowo dokonuje sie czynnosci wnioskowych. Dostajesz decyzje i co kwartal otrzymujesz pieniadze na dzieci.

Ari 

Wysłany: 2008-05-28, 08:44   rozłąkowe

Czyli wwedług tego co przeczytałam firma która oferuje pomoc w uzyskaniu rozłąkowego chciała mnie naciągnać? niedawno otrzymalam jarograf i zglosilam sie do firmy ktora rozlicza podatki z holandi i powiedziano mni tak, samo zalatwienie zwrotu 150 zl. to bedzie zwrot okolo 800euro a rozlakowe na meza to koszt 250 zl i moge otrzymac nawet 2000euro, tylko musze dolaczyc dokumenty meza aby ta firma zalatwila mu numer sofi

nollewska 

Wysłany: 2008-05-31, 09:22   

Ari, kazda firma dokonujaca rozliczenia podatkowego, ma prowizje. Tak wiec nalezy dokladnie zapytac sie jaka jest odplatnosc za usluge i wtedy zdecydowac sie na zlecenie czynnosci danej kancelarii podatkowej.

Ari 

Wysłany: 2008-06-01, 09:15   

Ale że prowizje pobierają to ja to wiem , chodzi mi o to ,że według tego co napisano wyżej nie ma czegoś takiego jak rozłąkowe więc firma oferując osobno rozliczenie podatku i osobno załatwienie rozłąkowego nie jest do końca w porządku?trzeba poprostu szukać firmy która od razu oferuje rozliczenie podatku razem z małżonkiem?tak jak jest w Polsce ,że małżeństwa mogą rozliczać się razem albo osobno?

nollewska 

Wysłany: 2008-07-02, 21:02   

Kancelaria w ktorej pracuje, otrzymujac jarograf do oceny, dokonuje analizy zwrotu podatku, uwzgledniajac np. malzonke, dzieci do lat 18 itp. Jezeli dana osoba da nam jarograf do oceny, to oceniajac zwrot podatku podajemy czy moze rozliczyc sie z zona, czy tylko sam. W Polsce przyjela sie nazwa rozlakowe, ale jest to mylna nazwa i nie ma nic wspolnego z rozlaka. Jest to tzw. wspolne rozliczenie, czyli heffingskorting.
Jednak, aby wspolnie sie rozliczyc nalezy rowniez spelniac warunki i kazda osoba rozliczajaca powinna o tym wiedziec i zaproponowac tej osobie lub tez przedstawic opcje rozliczenia: pojedynczo lub tez z malzonka/partnerka.

masia56 

Wysłany: 2008-07-24, 22:01   

czy żeby dostać zasiłek w holandii - to wyrównanie muszę całkowicie zrezygnowaćz zasiłku w Polsce czy moge normalnie tu dalej poiebirac ale dostawac wyrownanie z holandii? gdzie te dokumenty złożyć i co mam złożyc jezeli powbieram tu zasiłek w polsce

nollewska 

Wysłany: 2008-07-26, 23:25   

Wniosek o zasilek rodzinny mozna bezposrednio zlozyc w holenderskim urzedzie SVB, mozna rowniez zlozyc wniosek poprzez kancelarie.
Z zasilku rodzinnego w Polsce nie nalezy na razie rezygnowac do chwili otrzymania zasilku rodzinnego w Holandii.Otrzymasz wyrownanie zasilku rodzinnego w Holandii.

chlastacz1 

Wysłany: 2008-08-20, 16:32   zasiłek rodzinny z holandi-prosze o pomoc

moje pytanie dotyczy zasiłku rodzinnego z holandi.Wiem ze aby starac sie o nie potrzebuje pismo z Osrodka pomocy społecznej o pobieraniu lub nie pobieraniu zasiłku w Polsce .Dzis otrzymałem z ROPS takie oto oswiadczenie , nie wiem czy jego tresc jest własciwa? OSRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ ZASWIADCZA ZE... (TU SA WPISANE MOJE DANE I ADRES) DO DNIA 20.08 2008 NIE ZŁOŻYŁEM W TUTEJSZEJ INSTYTUCJI WNIOSKU O USTALENIE PRAWA DO ZASIŁKU RODZINNEGO ORAZ DODATKÓW DO ZASIŁKU RODZINNEGO NA DZIECI (TU WPISANE SA DANE DZIECI) PROSZE O POMOC -CZY TA TRESC JEST WŁASCIWA A JESLI NIE TO JAK POWINNO BRZMIEC TO PISMO

nollewska 

Wysłany: 2008-08-21, 16:43   

Zaswiadczenie nie jest wystarczajace, powinna byc wyrazna decyzja odmowy otrzymania zasilku rodzinnego oraz podana przyczyna, np. zbyt wysoki dochod.

Odpowiedz do tematu