|
Zasilki rodzinne w Holandii |
| Autor |
Wiadomość |
nollewska
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 177 Skąd: Torrevieja
|
Wysłany: 2006-12-10, 23:14 Zasilki rodzinne w Holandii
|
|
|
Pracujac w Holandii, mozna otrzymac zasilek rodzinny.
Pracownicy sezonowi nie maja mozliwosci otrzymania zasilku rodzinnego, gdyz w ich przypadku praca trwa kilka miesiecy. Jezeli masz kontrakt/umowe o prace i trwa on pol roku i wiecej, jest szansa na to, aby otrzymac zasilek rodzinny.
Twoje dziecko lub dzieci, przebywaja w Polsce, lecz pracujac w Holandii mozesz ubiegac sie o zasilek rodzinny.
Kiedys w Holandii te formalnosci zalatawiali pracodawcy. Aktualnie pracodawca nie zalatwia tych formalnosci.
Formalnosci te mozna zalatwic poprzez Kancelarie Podatkowe w Polsce lub w Holandii, ktore zajmuja sie tymi sprawami.
Czas oczekiwania na wyplate zasilku rodzinnego od chwili zlozenia dokumentow w Urzedzie w Holandii wynosi do 3 miesiecy, czasami mozna otrzymac nawet wczesniej. Zalezy to oczywiscie od mobilnosci zainteresowanej osoby, czyli krotko mowiac, im wczesniej dostarczymy zadane dokumenty, tym szybciej sprawa bedzie rozpatrzona w urzedzie. Uwaga: nie trzeba dokumentow tlumaczyc!!!!!!
Urzad Holenderski wyplaca zasilek rodzinny raz na kwartal. Mozna ubiegac sie o wyplate zasilku rodzinnego rowniez za rok poprzedni (oczywiscie, jezeli pracowalo sie w Holandii). |
_________________ Holenderska Kancelaria Podatkowa On-line
www.kancelariabean.com |
|
|
|
 |
kilbil
|
Wysłany: 2006-12-17, 12:30 jakie dokumenty do zasiłku rodzinnego?
|
|
|
| Czy ktoś może mi napisać jakie są potrzebne dokumenty, aby uzyskać zasiłek rodzinny w Holandii? |
_________________ kilbil |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 231 Skąd: Piła/Poznań
|
Wysłany: 2006-12-17, 12:36
|
|
|
| więcej informacji na temat samego zasiłku i dokumentów możesz znaleść tutaj http://www.zagranica.net/formalnosci/ pod nagłówkiem : zasiłki rodzinne |
| Ostatnio zmieniony przez marlonk 2006-12-17, 12:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
nollewska
|
Wysłany: 2006-12-19, 08:59
|
|
|
kilbil - nie wszyscy moga otrzymac zasilek rodzinny w Holandii. Najlepiej w tej sprawie skonsultowac sie, czy faktycznie mozesz otrzymac zasilek rodzinny w Holandii.
Zasilek rodzinny moga otrzymac osoby, ktore pracuja w Holandii, z wylaczeniem pracownikow sezonowych. Jest dosc duzo dokumentow do przedlozenia, wiec najpierw musisz zorientowac sie, czy mozesz ubiegac sie o zasilek rodzinny.
Powodzenia! |
www.kancelariabean.com |
|
|
|
 |
ala_xx
|
Wysłany: 2007-01-13, 21:54
|
|
|
| maz jest w holand 6 miesiecy,czasem dzwoni,ale nie podaje nr tel ani adresu wiem tylko w jakim jest miescie.twierdzi ze nie ma jeszcze legalnej pracy ze dopiero jest zarejestrowany,jak moge sie dowiedziec czy i gdzie pracuje?jezeli maz nie bedzie chcial zalatwic mi zasilku rodzinnego z hol.to do jakiej instytucji mam sie zwrocic??nie mamy separacji ani rozwodu.zalezy mi na szybkiej odp prosze o pomoc. |
|
|
|
 |
nollewska
|
Wysłany: 2007-01-15, 14:29
|
|
|
Aby zlozyc wniosek o zasilek rodzinny w Holandii, musi z tym wnioskiem wystapic Twoj maz jako wnioskodawca. Ty rowniez podpisujesz ten wniosek.
Wspolnie skladacie potrzebne dokumenty do zasilku rodzinnego.
W przypadku rozwodu czy tez separacji, mozna otrzymac zasilek rodzinny na dzieci.
Jednak powinnas z mezem porozmawiac i wyjasnic te sytuacje. |
www.kancelariabean.com |
|
|
|
 |
|
|