|
Zasilki rodzinne w Holandii |
| Autor |
Wiadomość |
nollewska
Nollewska
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 282 Skąd: Veghel,Torrevieja
|
Wysłany: 2006-12-10, 23:14 Zasilki rodzinne w Holandii
|
|
|
Pracujac w Holandii, mozna otrzymac zasilek rodzinny.
Pracownicy sezonowi nie maja mozliwosci otrzymania zasilku rodzinnego, gdyz w ich przypadku praca trwa kilka miesiecy. Jezeli masz kontrakt/umowe o prace i trwa on pol roku i wiecej, jest szansa na to, aby otrzymac zasilek rodzinny.
Twoje dziecko lub dzieci, przebywaja w Polsce, lecz pracujac w Holandii mozesz ubiegac sie o zasilek rodzinny.
Kiedys w Holandii te formalnosci zalatawiali pracodawcy. Aktualnie pracodawca nie zalatwia tych formalnosci.
Formalnosci te mozna zalatwic poprzez Kancelarie Podatkowe w Polsce lub w Holandii, ktore zajmuja sie tymi sprawami.
Czas oczekiwania na wyplate zasilku rodzinnego od chwili zlozenia dokumentow w Urzedzie w Holandii wynosi do 3 miesiecy, czasami mozna otrzymac nawet wczesniej. Zalezy to oczywiscie od mobilnosci zainteresowanej osoby, czyli krotko mowiac, im wczesniej dostarczymy zadane dokumenty, tym szybciej sprawa bedzie rozpatrzona w urzedzie. Uwaga: nie trzeba dokumentow tlumaczyc!!!!!!
Urzad Holenderski wyplaca zasilek rodzinny raz na kwartal. Mozna ubiegac sie o wyplate zasilku rodzinnego rowniez za rok poprzedni (oczywiscie, jezeli pracowalo sie w Holandii). |
_________________ Kancelaria Podatkowa On-line
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
kilbil
|
Wysłany: 2006-12-17, 12:30 jakie dokumenty do zasiłku rodzinnego?
|
|
|
| Czy ktoś może mi napisać jakie są potrzebne dokumenty, aby uzyskać zasiłek rodzinny w Holandii? |
_________________ kilbil |
|
|
|
 |
marlonk
Administrator ...szklany człowiek...
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 291 Skąd: Piła/Poznań
|
Wysłany: 2006-12-17, 12:36
|
|
|
| więcej informacji na temat samego zasiłku i dokumentów możesz znaleść tutaj http://www.zagranica.net/formalnosci/ pod nagłówkiem : zasiłki rodzinne |
| Ostatnio zmieniony przez marlonk 2006-12-17, 12:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2006-12-19, 08:59
|
|
|
kilbil - nie wszyscy moga otrzymac zasilek rodzinny w Holandii. Najlepiej w tej sprawie skonsultowac sie, czy faktycznie mozesz otrzymac zasilek rodzinny w Holandii.
Zasilek rodzinny moga otrzymac osoby, ktore pracuja w Holandii, z wylaczeniem pracownikow sezonowych. Jest dosc duzo dokumentow do przedlozenia, wiec najpierw musisz zorientowac sie, czy mozesz ubiegac sie o zasilek rodzinny.
Powodzenia! |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
ala_xx
|
Wysłany: 2007-01-13, 21:54
|
|
|
| maz jest w holand 6 miesiecy,czasem dzwoni,ale nie podaje nr tel ani adresu wiem tylko w jakim jest miescie.twierdzi ze nie ma jeszcze legalnej pracy ze dopiero jest zarejestrowany,jak moge sie dowiedziec czy i gdzie pracuje?jezeli maz nie bedzie chcial zalatwic mi zasilku rodzinnego z hol.to do jakiej instytucji mam sie zwrocic??nie mamy separacji ani rozwodu.zalezy mi na szybkiej odp prosze o pomoc. |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2007-01-15, 14:29
|
|
|
Aby zlozyc wniosek o zasilek rodzinny w Holandii, musi z tym wnioskiem wystapic Twoj maz jako wnioskodawca. Ty rowniez podpisujesz ten wniosek.
Wspolnie skladacie potrzebne dokumenty do zasilku rodzinnego.
W przypadku rozwodu czy tez separacji, mozna otrzymac zasilek rodzinny na dzieci.
Jednak powinnas z mezem porozmawiac i wyjasnic te sytuacje. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
mala1410
Wiek: 31 Dołączyła: 16 Gru 2008 Posty: 1 Skąd: z internetu
|
Wysłany: 2008-12-16, 19:28
|
|
|
| mieszkam w holandi z dwojka dzieci nie pracuje legalnie mamy sofi numer jestesmy zameldowani ale moja praca jest na czarno czy ktos moze mi powiedziec czy nalezy mi sie zasilek na dzieci z gory dziekuje |
_________________ magdalena |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-01-01, 12:17
|
|
|
| Jezeli praca jest nie oficjalna, to nie sa odprowadzane podatki i nie naleza sie zadne dodacje czy ulgi. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
Elunia
|
Wysłany: 2009-10-26, 12:16
|
|
|
| Witam ! Czy może mi ktoś udzielić takiej informacji w sprawie zasiłku rodzinnego w Holandii : Jak mąż pracuje za granica, a ja obecnie jestem w Polsce i wychowuje dzieci będąc na ubezpieczeniu z rolnictwa to możemy się starać o zasiłek rodzinny w Holandii? |
_________________ Ela |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-10-28, 23:11
|
|
|
| Czy w Polsce otrzymujesz zasilek rodzinny? Jezeli nie otrzymujesz mozna zlozyc wniosek o zasilek rodzinny w Holandii pod warunkiem iz maz pracuje nadal w Holandii. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-11-05, 22:02
|
|
|
| Na forum udziela sie informacji, pomocy w danym zakresie, a reklame nalezy umiescic w innym dziale. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
Elunia
|
Wysłany: 2009-11-06, 08:16
|
|
|
Witam!!!
Tak aktualnie maż jest za granicą, kiedyś brałam w Polsce rodzinne i on tez tam złożył wniosek. Aktualnie mam zatrzymany zasiłek rodzinny w Polsce aczkolwiek z niego rezygnuję. Mam pytanie takie czy jako posiadaczką gruntów w Polsce, mąż może się starać w Holandii o rodzinne. Kiedyś słyszałam, że w prawie holenderskim co do zasiłków rodzinnych jest taki przepis ze jeśli jedno z małżonków jest właścicielem gruntów to im się nie przysługuje zasiłek rodzinny.
Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek informację na ten temat.
|
_________________ Ela |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-11-07, 23:49
|
|
|
| A czy grunty ktore posiadasz, to sa na Twoj uzytek, czy tez prowadzisz dzialalnosc, np. sprzedac upraw itp. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
Elunia
|
Wysłany: 2009-11-09, 10:51
|
|
|
Hej!!!
Grunty mam na własny użytek nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej, nie prowadzę tez żadnej hodowli zwierząt nawet dla własnych potrzeb. Jestem tylko i wyłącznie właścicielem tzw na papierze. |
_________________ Ela |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-11-15, 20:29
|
|
|
| Wiec nie powinno to stanowic zadnego problemu w uzyskaniu zasilku rodzinnego w Holandii. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
czakra1701
|
Wysłany: 2009-11-30, 20:11
|
|
|
| WITAM CHODZĄ SŁUCHY ŻE JEŚLI JEDNO Z MAŁŻONKÓW PRACUJE W HOLANDII TO MOŻE POBIERAĆ RODZINNE POMNIEJSZONE O SUMĘ POBIERANĄ PRZEZ DRUGIEGO MAŁŻONKA W POLSCE. CZY TO PRAWDA????? |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-11-30, 23:59
|
|
|
Jezeli ktos pracuje w Holandii, a dziecko/dzieci sa w Polsce lub innym kraju, to wowczas osoba pracujaca moze otrzymac w Holandii zasilek rodzinny.
Natomiast jezeli jest pobierany np. zasilek rodzinny w Polsce, to wowczas Holandia wyplaca zasilek rodzinny pomniejszony o juz pobrana kwote w Polsce, gdyz nie mozna pobierac w dwoch krajach zasilku rodzinnego. W zwiazku z tym, ze holenderski zasilek rodzinny jest wyzszy, urzad holenderski doplaca roznice. Jednak nadal obowiazuje w przepis w Polsce, iz kwota dochodu nie moze przekraczac kwoty 504 zl, na czlonka rodziny, w zwiazku z tym osoby pracujace w Holandii, ktorych kwota dochodu jest wyzsza, zazwyczaj nie otrzymuja zasilku rodzinnego w Polsce, a moga ten zasilek otrzymac w Holandii. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
pajakciutek
|
Wysłany: 2009-12-09, 13:18
|
|
|
| Witam. Chciałbym sie dowiedziec czy w mojej sytuacji nalezy mi sie zasiłek rodzinny w holandi.Mam czwórke dzieci. Z czego trójke mam z pierwszego związku bez slubu. Teraz jestem w kolejnym związku w którym mam jedno dziecko . Związek ten też jest bez ślubu. Nadmieniam iż cała czwórka dzieci mieszka ze mną to znaczy z moją aktualną konkubiną w polsce. Nie pobieramy też żadnych świadczen na dzieci ani alimentów od Matki pierwszej trójki dzieci.Ja mieszkam i przacuję w holandi.Czy mam szansę ubiegać sie o zasiłek i jakie dokumenty musiałbym przedstawiac do zasiłku. Dziekuje i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
nollewska
Nollewska
|
Wysłany: 2009-12-15, 23:28
|
|
|
| Mozesz starac sie o zasilek rodzinny w Holandii, pod warunkiem iz nadal pracujesz w Holandii. Zasilek rodzinny mozesz otrzymac na swoje dziecko oraz na dzieci Twojej partnerki. |
www.kancelariabean.com
+48 71 718 2144 |
|
|
|
 |
|
|