Praca za granica
 RejestracjaRejestracja  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  praca za granicaKsięgarnia językowa  praca za granicaOferty pracy  praca za granicaKredyty gotówkowe

Poprzedni temat «» Następny temat
zwrot podatku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Uwaga
Autor Wiadomość
zazasiula20 

Wysłany: 2009-02-19, 23:47   zwrot podatku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Uwaga

witam pragnę podzielić się z wami tym o czym sie dowiedziałam. mianowicie jeżeli rozliczacie sie za rok 2008 zróbcie to najlepiej do końca marca , dlatego że dostaniecie pieniądze do końca roku , jeżeli zrobicie to później podatek możecie otrzymać do 3lat, ale nie w tym rzecz... możecie zrobić tak zwany "myk" i dodatkowo rozliczyć się z np. rodzicem albo siostrą czy bratem którzy nigdy nie mieli styczności z pracą w holandii i dzieki temu zyskacie około 2000euro!!! nie żartuje!!! warunki są takie. z osobą którą chcesz się rozliczyć musi być zameldowana na takim adresie jak ty (w polsce), musisz mieć dowód albo kopie dowodu osoby z którą chcesz się rozliczyć , następnie w holandii założyć jej sofi numer, nasze zarobki nie mogą przekraczać ok 18 tyś euro w roku (nie wiem dokładnie) . Z problemem z założeniem sofi numeru osoby z którą się rozliczyć możesz rozwiazać z osobą która cie rozlicza z reguły też sie tym zajmuja, kosztuje to około 50euro. z tymi papierkami sprawa jest załatwiona:) i pozostaje nam czekać na pieniądze. Jest jeszcze jedno!!!! płacąc ubezpieczenie i nie korzystając z usług lekarza , możemy sie domagać jego częściowego zwrotu!!! potrzebne są do tego karta ubezpieczeniowa (holenderska) sofi numer , warunkiem jest zarobione mniej niż 18tyś euro w ciągu roku!!! zwrot możecie dostać za rok 2008 . około 47euro na miesiąc , ja pracując nie całe 7 miesięcy dostałam około 400euro. jeżeli już sie rozliczyliśmy z ubezpieczenia za rok 2008 automatycznie jeżeli pracujesz dalej w holandii co miesiąc na konto bedziesz dostawał 47euro. . Jeżeli jesteście parą zameldowaną na jednym adresie w polsce, możecie rozliczyć się razem wtedy otrzymacie ok 118euro (razem) . wszystkim dziekuje za uwagę , pozdrawiam i życze powodzenia!!!
Ostatnio zmieniony przez zazasiula20 2009-02-20, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  

nollewska 
Nollewska

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-02-23, 23:28   

Oj, oj, oj ... niedokladne informacje. Trzeba duzo wyprostowac!

zazasiula20 

Wysłany: 2009-02-24, 01:56   

witam! zdaje sobie z tego sprawę , ale chciałam w ogóle poruszyć ten temat i powiedzieć że coś takiego jest, a dokładniej można popytać osobę u krórej się rozliczasz. pozdrawiam

ulek 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-04-08, 11:25   

Droga koleżanko zapomniałaś tu napomknąć że o tzw.rozłąkowe,możemy się starać tylko wtedy jeśli cały 2008 przepracowaliśmy, czyli od początku roku do końca i mamy to udokumentowane.

nollewska 
Nollewska

Wysłany: 2009-04-19, 16:09   

Niedokladne informacje. Aby uzyskac dodatek na zone niepracujaca lub malo zarabiajaca, nalezy przeslac swoj jarograf za dany rok podatkowy do danego biura rozliczeniowego oraz podac dochod brutto zony. Na tej podstawie dokonuje sie oceny zwrotu podatku. Bynajmniej w ten sposob pracuje biuro ktorego jestem rezprezentatem.
Nie trzeba przepracowac calego roku.

biel24 

Wysłany: 2010-01-31, 12:13   zwrot ubezpieczenia

Mam pytanie moze mi ktos powiedziec jak jest ze zwrotem ubezpieczenia z Holandii poniewaz pracowalem tam 9 tygodni mialem ubezpieczenie i pracodawca odciagal mi je z wyplaty (karte ubez. tez mam) jak pytalem o zwrot tego bo nie chorowalem to powiedzieli mi w Polsce ze nie moge otrzymac zwrotu poniewaz musze pracowac w Holandii minimum 6 miesiecy czy to jest prawda czy musze to inaczej zalatwic??????????????????????????

nollewska 
Nollewska

Wysłany: 2010-01-31, 20:06   

Dodatek zdrowotny tzw. zorgtoeslag mozesz zlozyc wniosek do urzedu podatkowego i powinienes otrzymac ten dodatek. Dodatek mozesz otrzymac za przepracowany okres czasu. Najpierw nalezaloby dokonac oceny czy mozesz otrzymac ten dodatek i w jakiej wysokosci, dopiero mozna wyslac wniosek do urzedu.
Warunkiem uzyskania dodatku zdrowotnego jest posiadanie wykupionej polisy ubezpieczeniowej w Holandii. Polise mozna wykupic indywidualnie lub tez przez pracodawce.
Natomiast to ze nie chorowales w trakcie zatrudnienia w Holandii, to jest zupelnie inna sprawa. Byc moze Twoje biuro ubezpieczeniowe, gdzie masz wykupiona polise, lub miales wykupiona polise, wyplaci Ci premie, ale ten fakt musisz sprawdzic w umowie odnosnie polisy ubezpieczeniowej, czy dana firma ubezpieczeniowa faktycznie ma taki zapis w umowie.

Odpowiedz do tematu